تهیه نقشه با استفاده از لایه ها در نرم افزار ArcGIS

تهیه نقشه و لایه در نرم افزار ArcGIS

نرم افزار ArcGIS برای آنالیز داده های مکانی توسعه یافته و در این زمینه نیز ابزاری قدرتمند محسوب می شود. اما آیا تهیه نقشه و Layout را نیز میتوان در این نرم افزار انجام داد. در اینجا به معرفی بخش Layout در نرم افزار ArcGIS پرداخته و راهکارهایی را برای ایجاد نقشه از داده های مکانی در این محیط بیان میکند. پس با ما همراه شوید و خودتان از داده هایتان برای تهیه نقشه استفاده کنید.

معرفی محیط Layout در ArcMap

اگر دقت کرده باشید در بخش پایینی Data View (همانجایی که داده هایمان را مشاهده میکنیم) چند گزینه برای انتخاب کردن قرار دارد. گزینه اول همان DataView را نشان میدهد و همیشه بطور پیش فرض در آن حالت قرار داریم. اما اگر به دنبال تهیه نقشه باشیم، بهتر است گزینه سمت راست آن، یعنی Layout View را انتخاب کنیم تا پنجره نگاهمان را تغییر دهیم. شکل زیر را ببینید.

ایجاد لایه در آرک مپ

با انتخاب گزینه Layout View فضای کاری ما تغییر کرده و صفحه کاغذی که نقشه را شامل میشود نمایش داده میشود. شما میتوانید تمامی لایه هایی را که در بخش Table Of Content اضافه کرده اید در این قسمت مشاهده کنید. جالب است که بدانید تمامی Dataframe هایی که در ArcMap ایجاد کرده اید، اعم از اینکه Active باشند یا خیر میتوانید در این بخش ببنید. از این قابلیت میتوانید برای نمایش اندکس نقشه ها نیز استفاده کنید.

انجام تنظیمات کاغذ نقشه در آرک جی آی اس

برای اینکه نتیجه کار شما حرفه ای باشد، میبایست برای تهیه نقشه، ابعاد کاغذ را نیز تنظیم کنید تا اگر خواستید از نقشه خود خروجی کاغذی تهیه کنید، با مشکل مواجه نشوید. این تنظیمات را میتوانید در منوی File با انتخاب گزینه Page and Print Setup انجام دهید. در این بخش میتوانید تنظیمات پرینتر را نیز انجام دهید و حتی از درایور نرم افزارهایی که خود را بصورت یک پرینتر معرفی کرده و خروجی PDF تهیه میکنند استفاده نمائید.

تنظیمات کاغذ نقشه در آرک جی آی اس
تنظیمات کاغذ نقشه در آرک جی آی اس

اضافه کردن المان های گرافیکی به نقشه

برای اضافه کردن المانهای گرافیکی به نقشه میبایست از منوی Insert استفاده کنید. المانهایی که در این بخش می بینید بصورت یک المان گرافیکی افزوده شده و حاوی مختصات نیستند. پس اگر یک تصویر را اضافه کنید، حتی اگر یک تصویر ماهواره ای باشد، نمیتوانید انتظار داشته باشید که در مختصات صحیح خود قرار بگیرد و بتوانید از آن Identify بگیرید. فقط جنبه نمایشی کار در این بخش کاربرد دارد.

عنوان نقشه

با انتخای گزینه Title در منوی Insert میتوانید یک متن را بعنوان عنوان نقشه خود ایجاد کنید. خواص این عنوان مانند یک متن ساده است، اما هنگامی که آن را اضافه میکنید در بالای نقشه قرار میگیرد. شما متناسب با نوع نقشه ای که تولید میکنید، میبایست جای مناسبی را برای قرار دادن عنوان نقشه در نظر بگیرید.

متن یا نوشته برای تهیه نقشه

در بسیاری از نقشه ها توضیحاتی درخصوص منابعی که برای تولید یک نقشه استفاده شده و ارگان یا شرکت تولید کننده آن نوشته می شود. اگر بخواهید متنی را در حاشیه نقشه خود اضافه کنید میتوانید از همان منوی Insert گزینه Text را انتخاب کنید. اگر روی یک متن دوبارکلیک کنید تنظیمات آن را خواهید دید و میتوانید فونت و سایز متون را نیز تنظیم نمائید.

متن پویا (Dynamic Text)

متن پویا متنی است که باتوجه به موقعیت زمانی و پارامترهای دیگر میتواند تغییر کند و هربار که پروژه خود را باز میکنید مجدداً محاسبه میشود. مانند متن مربوط به تاریخ انتشار نقشه.

خطوط حاشیه ای نقشه ( NeatLine)

این بخش مربوط به ایجاد یک کادر برای نقشه شما است. این کادر میتواند در هرکدام از بخشهای یک Layout و یا دورتادور کل المانهای گرافیکی نقشه قرار گیرد.

لژاند نقشه (Legend) یا راهنمای نقشه

یکی از ملزومات یک نقشه، راهنمای آن است. فرض بر این است که تمامی داده هایی که در نقشه شما قرار گرفته اند میبایست در این بخش معرفی شوند. این به هیچ وجه پسندیده نیست که در نقشه شما عارضه ای وجود داشته باشد و کسی که از نقشه استفاده میکند نتواند آن را در راهنمای نقشه پیدا کند. راهنمای نقشه در بسیاری از موارد ثابت است و به شکل یک تصویر در نرم افزارهای گرافیکی تولید میشود و در اینجا بصورت یک تصویر به نقشه اضافه میشود. در اینحالت راهنمای نقشه پویا نخواهد بود و امکان دارد عارضه ای در راهنمای نقشه یافت شود که در متن نقشه وجود نداشته باشد.

نماد جهت شمال

شما میتوانید با انتخاب گزینه North Arrow در همین بخش اشکال بسیار زیبایی را بعنوان نشان دهنده جهت شمال استفاده نمائید. نکته قابل توجه اینجاست که این علائم را میتوان شخصی سازی نمود.

مقیاس عددی و مقیاس خطی برای تهیه نقشه

حتماً با مقیاسهای خطی و عددی آشنا هستید و مزایا و معایب هریک را میشناسید. در غیر اینصورت میتوانید مقاله “مقیاس نقشه و نحوه نمایش آن” را مطالعه نمائید. امیدوارم تنظیمات این بخش نیز انجام دهید و از آن لذت ببرید.

تصویر برای تهیه نقشه در ArcGIS

یکی از مواردی که بسیار به کمک ما می آید افزودن تصویر به نقشه است. در این خصوص هم نباید افراط کنید، زیرا حجم فایل پروژه شما را بالا برده و موجب کاهش کارایی شما خواهد شد. دقت داشته باشید که اگر میخواهید پس زمینه تصویر شما در نقشه دیده نشود، از فرمتهای مناسب مانند PNG برای ذخیره تصاویر خود استفاده کنید و سپس آنها را به محیط نقشه خود اضافه نمائید.

تصویر در آرک جی آی اس
تصویر خروجی از یک نقشه در آرک جی آی اس

خروجی گرفتن برای تهیه نقشه در ArcGIS

درنهایت میتوانید از نقشه خود خروجی مناسب تهیه کنید. برای این کار کافیست از منوی File گزینه Export Map را انتخاب کرده و فرمت فایل خروجی خود را نیز تعیین کنید. اگر میخواهید، هنگام تهیه نقشه، مستقیماً از نقشه خود پرینت تهیه کنید، از منوی File گزینه Print را انتخاب کنید. اما توصیه میکنیم ابتدا یک فایل خروجی مناسب تهیه کنید و سپس اقدام به پرینت نقشه نمائید، چون اگر اشکالی در فونت فارسی متون نقشه باشد در فایل خروجی مشخص میشود و مانع از هدر رفتن منابع خواهد شد.

شما می‌توانید برای کنترل مختصات نقشه های خود نیز از این نرم‌افزار بهره ببرید. البته نباید انتظار داشته باشید بتوانید نقشه‌هایی مانند نقشه‌های شهری و نقشه UTM را که دقت مختصات نقاط در آن‌ها بالا است با داده‌های بدست آمده از نقشه‌یار کنترل کنید.

31 دیدگاه. Leave new

  • کسری
    2023-05-19 01:20

    سلام
    با تشکر از آموزش و مطالب مفید شما
    من وقتی میخوام از قسمت View وارد Layout View بشم هیچ کادری تشکیل نمیشه. نمیدونم ایراد نرم افزار هست یا چه چیز دیگه.
    ممنون میشم در خصوص رفع مشکل راهنمایی کنید.

    پاسخ
    • مدیر سایت
      2023-05-20 22:04

      سلام
      احتمالاً علت نمایش ندادن نقشه در Layout View این است که در زوم مناسب قرار ندارید. از مجموعه ابزار Layout دکمه Zoom Whole Page را کلیک کنید تا تمام محتوای نقشه در صفحه دیده شود.

      پاسخ
  • احمد مختاری
    2023-07-02 07:04

    بنده یک نقشه وکتور نقطه ای دارم که در آن دو پارامتر میانگین دمای سالانه و مجموع بارش سالانه برای ایستگاه های مختلف هواشناسی در قالب دو فیلد جداگانه آورده شده است. سوال بنده این است که چگونه می توانم از این دو فیلد برای ایجاد دو لایه اطلاعاتی جدید ایجاد کنم. در واقع، می خواهم دو نقشه جداگانه میانگین دمای سالانه و نقشه مجموع بارش سالانه با همان مختصات نقشه اولیه تهیه کنم.

    پاسخ
    • مدیر سایت
      2023-07-03 13:50

      شاید منظور شما را درست متوجه نشده باشم، اما برای ایجاد دو نقشه نیاز به ایجاد دو لایه متفاوت نیست. کافیست هر بار که میخواهید نقشه تهیه کنید یکی از مقادیر توصیفی را نمایش دهید.

      پاسخ
      • ایمان
        2023-10-01 21:46

        برای نمایش نقشه توپوگرافی به عنوان پس زمینه نقشه چکار باید بکنم؟ فایل dem را خریداری کردم

        پاسخ
        • مدیر سایت
          2023-10-03 20:56

          برای اینکه تصویر پس زمینه مناسبی برای نقشه های خود ایجاد کنید میتوانید با استفاده از ابزار Hillshade یک تصویر سایه روشن تهیه کنید.

          پاسخ
  • مسعود اسماعیلی
    2023-07-06 10:07

    من چند نقطه بر روی گوگل ارث زدم تعدادی اش روی زون ۳۹ درجه و تعدادی اش روی زون ۳۸ درجه قرار گرفته. برای یو تی ام کردن این نقاط که کامل بر روی نقشه ام قرار بگیرد شما چه پیشنهادی دارید؟

    پاسخ
    • مدیر سایت
      2023-07-06 14:25

      برای نمایش نقشه هایی که در دو زون مختلف قرار میگیرند، سیستم تصویر UTM کارایی چندانی ندارد. شما میبایست داده های خود را در سیستم WGS84 یا سیستم تصویر لامبرت نمایش دهید.

      پاسخ
  • سعید
    2023-07-09 16:22

    خسته نباشید. من بعد میانیابی نقشه ای تهیه کردم که مقادیر پارامتر درون یابی شده به صورت رنگ های مختلف و پیوسته روی نقشه ایجاد شده. حال میخوام رنج بندی این رنگ ها رو در layout به صورت راهنما ایجاد کنم . ممنون میشم راهنمایی کنید.

    پاسخ
    • مدیر سایت
      2023-07-11 10:52

      در حالت Layout View قرار بگیرید و از منوی بالای نرم افزار گزینه Insert و سپس Legend را انتخاب کنید. در پنجره حاصل میتوانید لایه هایی را که مدنظر دارید در حاشیه نقشه نمایش داده شوند، انتخاب کنید.

      پاسخ
  • ولی الله
    2023-07-16 17:33

    اطلاعات نقشه من شامل زمین شناسی، جاده، رودخانه و … می شود، من دیدم که توی بعضی از نقشه ها لایه ای مانند زمین شناسی را به صورت کمرنگ (طوری که پشت یک شیشه دیده شود) در خروجی نقشه قرار می دهند، می خواستم ببینم ترفند خاصی برای این موضوع هست یا خیر؟

    پاسخ
    • مدیر سایت
      2023-07-17 14:09

      معمولاً برای لایه ای که میخواهند بصورت کمرنگ روی لایه های دیگر نمایش داده شود، در Properties آن لایه میزان شفافیت یا Transparency را عدد 50% تعریف میکنند.

      پاسخ
      • ولی الله
        2023-08-06 20:41

        ممنونم

        پاسخ
      • میرزایی
        2024-01-14 10:48

        وقت شما بخیر
        برای لایه تصویر ماهواره ای (ArcBruTile) این گزینه فعال نیست. چطور می تونم تصویر ماهواره ای رو کم رنگ نمایش بدهم؟

        پاسخ
        • مدیر سایت
          2024-01-15 07:43

          اگر میخواهید تسلط کافی بر روی لایه تصویر ماهواره ای داشته باشید بهتر است آن تصویر را دانلود و ژئورفرنس کنید. آنوقت میتوانید با تغییر دادن شفافیت(Transparency) هر ترکیبی از لایه ها را بسازید.

          پاسخ
  • مسعود اسماعیلی
    2023-07-20 17:49

    سلام مجدد بر استاد بزرگوار
    استاد من اگر بخواهم دوتا لایه با زون ۳۹ و ۳۸ را موزاییک کنم شما چه دستوری می‌دهید انجام بدهم

    پاسخ
  • میلاد
    2023-07-23 09:11

    چگونه میشه چند پوینت زد ولی شکل هرکدام فرق کنه؟
    و اینکه بخوایم دور یه محوطه مشخص کنیم به کدوم قسمت مراجعه کنیم.

    پاسخ
  • فاطمه
    2023-08-05 18:02

    من میخوام برای میانیابی رنگ های مختلف مرز هر تغییر رنگ را با مشکی نشان بدم چطوری امکان داره؟؟

    پاسخ
  • سجاد
    2023-10-21 12:14

    من 4000 نقطه به صورت پوینت دارم که روی نقشه یک شهر می باشد زمانی که خروجی نقشه با فرمت پی ان جی میگیرم نقاط هنگام زوم روی عکس پی ان جی بزرگ میافته چیکار میتونم بکنم؟
    یعنی فایل های پوینت رو باید به پیکسل تغییر دهم و بعد خروجی پی ان جی بگیرم؟

    پاسخ
    • مدیر سایت
      2023-10-21 13:46

      اگر خروجی نقشه خودتان را بصورت pdf بگیرید، هنگام زوم کردن کیفیت افت نمیکند.

      پاسخ
      • سجاد
        2023-10-21 13:53

        نقاط پوینت به صورت وکتور می باشد امام نقشه شهر به صورت رستر ربطی به کیفیت عکس یا پی دی اف ندارد به نظر باید داده های وکتوری پوینت با یک دستور تغییر حالت پیدا کند تا هنگام زوم بسیار بالا نقاط پوینت بزرگ نمایش داده نشوند من نقاط پوینت رو به حالت پیکسل در اوردم و درست شده اما فکر نمیکنم راه حل اصولیش این باشه محبت میکنید اگر راه حل دیگری داشتید به حقیر کمک کنید

        پاسخ
  • عبداالرحمن محمودی
    2023-11-04 08:39

    سلام حضور شما استاد محترم !
    لطف نموده تمامی پروسه های تهیه نقشه جیولوجیکی به ترتیب مرحله به مرحله برایم بفرستی تا یک نقشه بسازیم در سیستم اطلاعات جغرافیایی
    ممنون میشوم

    پاسخ
  • سیده مهدیه محمودی
    2023-11-05 19:59

    سلام وقتتون بخیر
    ببخشید من طبق فیلمی که استادمون فرستادن پیش میرم اما قسمت file سپس page and print setup رو که میرم برای سیستم استادمون قسمت name , pdf xchange lite رو میاره که قسمت بعدش هم وابسته به همین گزینه هست ولی من این گزینه رو ندارم که ادامه بدم ممنون میشم راهنماییم کنید

    پاسخ
    • مدیر سایت
      2023-11-06 20:05

      این مورد منطقی نیست و بررسی نیاز دارد. میتوانید با پشتیبانی سایت تماس بگیرید تا موضوع را بررسی کنیم.

      پاسخ
  • منصور
    2023-11-19 07:13

    میخوام مختصات اطراف نقشه نمایش داده بشه از کجا باید بیارمش؟

    پاسخ
    • مدیر سایت
      2023-11-19 13:38

      ابتدا روی دیتافریم(Layers) راست کلیک کرده و گزینه Properties را انتخاب کنید. سپس به سربرگ Grids رفته و New Grid کنید.

      پاسخ
  • سیدذکریا حکیمی
    2023-12-11 15:13

    آیا ممکن است شیت فایل خروجی آرک مپ را به صفحه QGIS فراخوانی نمود؟

    پاسخ
    • مدیر سایت
      2023-12-12 19:15

      فایل پروژه ArcGIS برای خود نرم افزار شناخته شده است، نه برای نرم افزارهای دیگر.

      پاسخ
  • سیدذکریا حکیمی
    2023-12-11 15:15

    برای ترسیم شبکه آبرسانی شامل کانالهای درجه یک، دو و سوم با درنظر داشتن مختصات مکانی کدام نرم افزار بهتر خواهد بود. اگه رهنمون شوید ممنون میشم.

    پاسخ
  • وقتتون بخیر باشه. بنده نقشه ای تهیه کرده ام که هر کدام از بخش ها را داخل Data frame های جداگانه قرار دادم.
    این نقشه قبلا که خروجی میگرفتم درست همان Data frame هایی که نقشه های مختلف بودند خروجی گرفته میشد، ولی الان که فایل را باز میکنم می بینم Data frame های مختلف ایجاد شده اند. برای اینکه بتوانم Data frame هارا حذف کنم چه کار بایستی کنم؟ با تشکر

    پاسخ
    • مدیر سایت
      2024-01-15 07:48

      افزودن Data Frame با استفاده از منوی Insert و انتخاب Data Frame انجام میگردد و با راست کلیک کردن روی آن و انتخاب گزینه Remove حذف میشود.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.