نحوه اطمینان از سیستم تصویر داده های مکانی

   احتمالاً شما نیز در زمره کسانی هستید که مطلب قبلی ما را با عنوان “چالشی اساسی به نام سیستم تصویر” مطالعه نموده و قصد دارید با نحوه اطمینان از سیستم تصویر داده های خود آشنا شوید. در آغاز میبایست مطالبی را با هم مرور کنیم.

داده هایی که سیستم تصویر آنها به درستی تعریف نشده اند، چه مشکلاتی برای ما ایجاد میکنند؟

   برخی از نرم افزارهایی که با داده های مکانی کار میکنند، میتوانند پذیرای سیستم تصویر لایه های مکانی نیز باشند. عمده ی نرم افزارهایی که در حیطه GIS فعالیت میکنند، امکان تعریف سیستم تصویر را دارند. نسخه های قدیم نرم افزارهای CAD نمیتوانستند سیستم تصویر را درک کنند، اما با تغییر انتظارات کاربران این نرم افزارها هم شاهد آن هستیم که امکان تعریف سیستم تصویر در آنها نیز اضافه شده است.

   درواقع میتوان گفت آنجایی که صحبت از ترسیم عوارض و ویرایش آنها به میان می آید، خبری از سیستم تصویر نیست و هرجا که با آنالیزهای مکانی روبرو میشویم نیاز به تعریف سیستم تصویر داریم.
معمولاً در دو وضعیت نیاز به تعریف سیستم تصویر داریم ؛ یک هنگامی است که میخواهیم داده های با سیستم تصویر متفاوت را بر روی هم انداخته و آنها را در کنار یکدیگر مورد بررسی قرار دهیم، و دیگری هنگامی است که میخواهیم داده های با سیستم تصویر متفاوتی را در آنالیزهای مکانی استفاده کنیم.

   در حالت اول مشاهده میکنیم که داده ها بر روی هم قرار نمیگیرند و هنگامی که میخواهیم با استفاده از ابزار Full Extent در ArcGIS کل داده ها را یکجا ببینیم، محدوده بسیار بزرگتری را به ما نشان میدهد که داده های ما بخش کوچکی از آن را به خود اختصاص داده است. در حقیقت تعدادی از لایه های ما در مختصات صحیحی قرار ندارند و همین امر باعث شده است تا محدوده کلی داده ها بیشتر به نظر برسد.

   در حالت دوم، هنگامی که میخواهیم تحلیل مکانی انجام دهیم، با پیغام خطا روبرو میشویم و در مواردی نیز محصول به دست آمده حاوی هیچگونه عارضه ای نمیباشد. این مشکل هم از آنجایی ناشی میشود که مثلاً در آنالیز Overlay، نرم افزار از رویهم قرار نگرفتن داده های ما به این نتیجه میرسد که نتیجه آنالیز باید تهی باشد.

Are_You_Ready_To_Improve

 راه حل بررسی این مشکل و حل آن چیست؟ آیا آماده هستید تا بشنوید؟

   راه حلی که در اینجا به آن اشاره میکنیم تنها راه حل نیست، و شما میتوانید با تامل بیشتر به راه حل های مناسبتری نیز دست پیدا کنید.

قدم اول: حذف سیستم تصویر

   ابتدا اطلاعات مربوط به سیستم تصویر را از داده های خود پاک کنید. یعنی اگر شما یکسری Shapefile دارید، به محل ذخیره سازی آنها رفته و هرچه فایل با پسوند prj.* میبینید پاک کنید. اگر هم داده های رستری دارید میتوانید با استفاده از ابزار Define Projection ، که در ArcToolbox قرار دارد، سیستم تصویر لایه رستری خود را به Unknown تبدیل کنید.

قدم دوم: تعیین سیستم تصویر

   لایه های خود را در ArcMap باز کنید و سعی کنید با استفاده از ابزار Full Extent تمامی آنها را یکجا ببینید. در اینحالت با یکی از اشکال زیر مواجه خواهید شد:
♦ حالت اول بهترین حالت است و آن این است که تمامی داده های شما بر روی هم قرار گرفته باشند. در اینحالت کافیست با استفاده از مختصاتی که در بخش پایین و راست پنجره Data View دیده میشود، سیستم تصویر داده های خود را حدس بزنید. اگر اعداد شما دو رقم صحیح داشته باشند به احتمال زیاد سیستم تصویر شما Geographic است. اگر مقدار نمایش داده شده برای X شش رقمی و مقدار نمایش داده شده برای Y هفت رقمی باشد و هر دو عدد مثبت باشند به احتمال زیاد داده های شما UTM است و فقط باید Zone آن را حدس بزنید. اگر هم مختصات شما در برخی نقاط منفی شود احتمالاً سیستم تصویر شما لامبرت است.
البته اینگونه روشها خطا نیز دارند، و بهتر است سیستم تصویر هر داده را از جایی که دریافت کرده اید بپرسید. در نظر داشته باشید که، این روشها برای مواقعی کاربرد دارند که شما نتوانسته اید به هیچ ترتیبی از سیستم تصویر داده های خود اطمینان پیدا کنید.
♦ حالت دوم هم این است که داده های شما روی هم قرار نگرفته و هرکدام در جایی از Data View بطور پراکنده قرار میگیرند. در این حالت معمولاً لایه های شما در دو بخش مجزا قرار دارند. هر بخش را میبایست بطور مجزا بررسی کرد و به روشی که ذکر شد سیستم تصویر آنها را تعیین نمود. مرحله بعد نیز برای آنها بطور مجزا انجام خواهد شد.

قدم سوم: تعریف سیستم تصویر برای لایه ها

   حال که سیستم تصویر هر لایه مشخص شد، میبایست این سیستم تصویر را به نرم افزار معرفی نماییم. برای این کار میتوانیم از ابزار Define Projection استفاده کنیم. برای هر لایه سیستم تصویری را که در مرحله قبل تعیین کردیم وارد میکنیم. در این بخش احتمال دارد که شما دو سیستم تصویر مختلف را برای لایه های خود تعریف کنید، نگران نباشید، چون در مرحله بعد آنها را یکسان سازی خواهیم نمود.

قدم چهارم: تبدیل سیستم تصویر

   قدم نهایی تبدیل سیستم تصویر به سیستم تصویری است که میخواهیم همه داده های ما داشته باشند. در اینحالت سیستم تصویر اولیه شما مهم نیست و نرم افزار میتواند همه لایه های شما را با هر سیستم تصویری که داشته باشند به سیتم تصویر نهایی شما تبدیل کند. کافیست تا یک WorkSpace ویا یک فولدر بسازید و با استفاده از ابزار Project همه لایه های خودتان را به سیستم تصویر نهایی تبدیل کنید و در آن فولدر یا WorkSpace بریزید.

   با انجام این مراحل امیدواریم مشکل شما حل شده باشد. به هرحال درک شما از موضوع سیستم تصویر میتواند در تمامی مراحل کمکتان کند. مفهومی که همیشه باید در نظر داشته باشید این است که نقطه بحرانی اشتباهاتی که در این زمینه رخ میدهد در بخش تعریف سیستم تصویر است. هنگامی که سیستم تصویر یک لایه را به اشتباه تعریف(Define) کنید، خشت اول را کج بنا نهاده اید و تا ثریا دیوارتان کج خواهد رفت.

پس ؛

 💡 توصیه موکد این است که هنگام استفاده از ابزار Define Projection از سیستم تصویر لایه خودتان اطمینان حاصل کرده باشید.

این مطالب را نیز مطالعه کنید :
محصولات ویژه فروشگاه :
اشتراک در
اطلاع از
13 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فهرست