ژئوفنس یا حصار جغرافیایی (Geofence) ، مرزهای مجازی در دنیای واقعی

ژئوفنس یا حصار جغرافیایی (Geofence) چیست؟

   ژئوفنس یا حصار جغرافیایی (Geofence) برای اولین بار در سال 2002، برای استفاده از برنامه‌های مختلف نقشه‌برداری آنلاین بصورت رقومی سفارشی‌سازی و تهیه گردید.
حصار جغرافیایی (Geofence) یک محدوده مجازی است که در نرم‌افزار مورداستفاده ما ایجاد می‌شود و محدوده‌ای را که ما در آن هستیم مشخص می‌کند. یک حصار جغرافیایی با استفاده از موقعیت ما (که برای مثال، با استفاده از جی‌پی‌اس تعیین می‌شود) و استفاده از سامانه بازشناسی توسط امواج رادیویی (RFID) تعیین و مخابره می‌گردد.

در یک سامانه بازشناسی RFID هر موجودیتی یک کد منحصربفرد دارد. این کد با استفاده از امواج رادیویی که سخت‌افزار مربوطه ایجاد می‌کند، قابل شناسایی است. برای مثال اگر در یک فروشگاه زنجیره‌ای محصولات به این سخت‌افزار مجهز باشند، بدون قرائت بارکد و صرفاً با دریافت امواج رادیویی می‌توان جمع مبالغ سبد خرید هر فرد را مشخص نمود. با این کار از ایجاد صف‌های عریض‌وطویل پشت صندوق جلوگیری به‌عمل می‌آید.

یک ژئوفنس(Geofence) می‌تواند به صورت پویا تولید شود. برای مثال، توسط دایره‌ای که با شعاع مشخص اطراف یک فروشگاه یا موقعیت مکانی ما قرار می‌گیرد، تعریف شود.
یا اینکه، می‌تواند یک محدوده از پیش تعریف شده از مرزها باشد، مانند محدوده‌های تعریف شده برای مدارس یا مرزهای محله‌.
این مرز و حصار جغرافیایی چه به منظور ایجاد امنیت، فروش و یا توزیع کالا باشد، با ارسال سیگنال و هشدارهای بی وقفه، میزان آگاهی شما را در آن محدوده بالا می‌برد و معین می‌کند که در محدوده شما چه کاربری‌های خاصی قرار گرفته‌اند.

 

ژئوفنس یا حصار جغرافیایی (Geofence)، مرزی مجازی با انبوه اطلاعات
ژئوفنس یا حصار جغرافیایی (Geofence)، مرزی مجازی با انبوه اطلاعات

وقتی این واژه به دو بخش شکسته شود، واژه‌های “جغرافیایی” و “حصار” را خواهیم داشت. حال، هرکس می‌تواند معنای حصار را متوجه شود که معمولاً خط مرزی است بین شما و همسایه‌تان. و البته  ژئو مخفف واژه‌ی جغرافیاست.

هنگام که این دو واژه کنار هم قرار می‌گیرند، یک ژئوفنس یا مرز جغرافیایی حاصل می‌شود که در واقع همان حصار جغرافیایی (Geofence) است:  یک مرز جغرافیایی مجازی که می‌تواند حاوی اطلاعات بسیاری باشد.

کاربردهایی از حصار جغرافیایی (Geofence)

   هدف از کشیدن یک ژئوفنس معمولاً به وقوع پیوستن یک اتفاق است، مثلاً اگر وارد مرزی شوید، یک پیام برای شما ارسال می‌گردد. این قابلیت می‌تواند امکانات بسیاری را در اختیار ما قرار دهد.
این روزها متداول‌ترین صنایعی که از حصار جغرافیایی استفاده می‌کنند عبارتند از: سامانه‌های فروشگاهی، حفظ امنیت و توزیع کالا.

1. هشدار دادن به مشتری‌های بالقوه برای حراجی‌ها

   در فروشندگی،‌ حصار جغرافیایی دنیایی از موقعیت‌ها را جهت تبلیغات هدفمند و دقیق برای مشتری‌ها در محدوده‌ی داده شده به ارمغان می‌آورد. وقتی مشتری‌ها وارد فاصله‌ای معین از یک رستوران می‌شوند، پیامی درخور علایق و نیازهایشان دریافت می‌کنند.

اگر دسر مورد علاقه‌تان 50% تخفیف خورده باشد، چقدر وسوسه‌انگیز خواهد بود که 50 متر دیگر راه بروید و به آن برسید؟ در واقع کمپانی Apple از این ترفند حراجی، برای جذب مشتری‌ها استفاده می‌کند.

استفاده از حصار جغرافیایی در اطلاع رسانی حراجی‌ها
استفاده از حصار جغرافیایی در اطلاع رسانی حراجی‌ها

2. آگاه کردن والدین از موقعیت مکانی فرزندانشان به منظور امنیت

   در راستای حفظ امنیت عمومی،‌ حصار جغرافیایی امنیت خاطری را برای والدین به دنبال داشته است. به این صورت که اگر فرزندانشان محدوده‌ی معین‌شده را ترک کنند، حصار جغرافیایی هشداری به والدین ارسال کرده و آنها را از این امر مطلع می‌سازد.

Geofence ، رضایت والدین و امنیت کودکان
Geofence ، رضایت والدین و امنیت کودکان

ژئوفنس می‌تواند امنیت را بالا ببرد،‌ نه تنها برای والدین بلکه برای استفاده از اسلحه‌ی گرم. برای مثال می‌تواند محل‌هایی را که مجاز به حمل اسلحه‌ی گرم می‌باشند، جهت کاهش سوانح و تلفات معرفی کند.

   – یک اپلیکیشن تلفن همراه می‌تواند الزامات و مقررات لازم را برای پرواز هواپیمای بدون سرنشین به مکان‌هایی مشخص ارسال کند.
– تعریف کردن مناطقی که پرواز در آن‌ها ممنوع است، ده برابر آسان‌تر خواهد شد اگر شما از حصار جغرافیایی مجازی آگاه باشید.
– هم‌چنین کمپانی‌های اجاره‌ی اتومبیل، می‌توانند از خارج شدن اتومبیل‌هایشان از این حصار جلوگیری کنند.

3. علامت دادن به راننده‌های کامیون برای تحویل‌ کالاها

   در تحویل محموله، کامیون‌ها از حصار جغرافیایی جهت آگاهی از وارد شدن به محدوده تحویل بار استفاده می‌کنند.

امنیت تحویل کالا با استفاده از ژئوفنس
امنیت تحویل کالا با استفاده از ژئوفنس

مشاغل همیشه در تلاش برای کاهش هزینه‌های خود می‌باشند، وقتی کامیون محموله، وارد یا خارج حصار جغرافیایی می‌شود با ارسال پیامی به افراد مسوول، زمان لازم برای امضا کردن برگه‌ها و خالی کردن بار کامیون‌ها کاهش می‌یابد.
این حصار هم‌چنین می‌تواند مشتری‌ها را از محل کامیون مورد نظر آگاه کند.

معرفی ArcGIS GeoEvent Server

   ArcGIS GeoEvent Server پلت‌فرم ESRI برای حصار جغرافیایی است. شما می‌توانید با استفاده از این خدمت، به دستگاه‌های GPS و شبکه‌های اجتماعی وصل شده و برنامه‌های اطلاع رسانی بی‌درنگ(Real Time) خود را بسازید.
هم‌چنین می‌توانید به منبع جریان اطلاعات متصل شده و به صورت اتوماتیک هشدارهایی به صورت ایمیل یا پیام متنی بفرستید. به علاوه شما می‌توانید پایگاه داده‌ها را بروز رسانی کرده و یا رویداد دیگری را اجرا کنید.

Valarm یکی از سیستم‌های نظارت پیشرو است که از این ابزار استفاده می‌کند. آنها با یک داشبورد که در اختیار قرار می‌دهند، وضعیت سیل، کیفیت هوا و حتی سر و صدا را نشان داده و کنترل می‌کنند.

   یکی از بهترین رویدادها در این زمینه، ادغام پلت‌فرم مبتنی بر فضای ابری ArcGIS Online می‌باشد. به عنوان بخشی از این پلت‌فرم، کاربران به طور مستقیم می‌توانند برنامه‌ها و نقشه‌های خود را در فضای ابری مورد نظر، ایجاد کنند. به نوبه خود، هر سازمانی می‌تواند از این برنامه‌های آنلاین برای تلفن همراه، تبلت و سایر زمینه‌ها استفاده کند.

   بدون شک، دامنه کاربرد و مفاهیم حصار جغرافیایی همچنان در حال گسترش می‌باشد، بنابراین زمان زیادی نخواهد برد تا شاهد استفاده گسترده این ابزار سودمند در زمینه‌های مختلف باشیم.

این مطالب را نیز مطالعه کنید :
محصولات ویژه فروشگاه :
اشتراک در
اطلاع از
1 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فهرست