Map_Scanners_FI_620x330

آنچه که برای اسکن کردن نقشه ها باید بدانیم

آنچه که برای اسکن کردن نقشه ها باید بدانیم

   یکی از روشهای رقومی سازی، اسکن کردن نقشه های کاغذی است. براي تبديل تصاويري كه بر روي كاغذ كشيده شده اند (نقشه‌های کاغذی موجود) یا فیلمهای آنالوگ به فايلهاي رقومي تصويري میتوان از انواع اسکنرهای دقیق بهره برد. معمولاً پس از اسکن کردن نقشه ها فایل تصویر حاصل را با استفاده از نرم افزار ژئورفرنس نموده و سپس عوارض موجود در آن را ترسیم میکند.
دقت داده هایی که از این راه به دست می آید تاحدودی وابسته به نحوه اسکن کردن نقشه ها و دقت اسکنر مورد استفاده خواهد بود. بنابراین شناخت اسکنرها و شناخت نقاط ضعف و قوت آنها میتواند ما را در رسیدن به نتیجه مطلوب یاری میرساند.

معمولاً سه نوع اسکنر برای اسکن کردن نقشه ها مورد استفاده قرار میگیرند : رومیزی، غلطکی و استوانه ای

اسكنر تخت روميزی

   سيستمهاي متداول از اين نوع معمولاً دقت و قدرت تفکیک پاييني دارند. از اين رو  براي رقومي سازي دقيق داده‌هاي مكاني توصیه نمی‌شوند. از طرف ديگر با توجه به محدوديت در اندازه‌های صفحه اصلي اين دستگاهها، نمي توان آنها را براي رقومي سازی قطعات بزرگ نقشه بكار گرفت.

نمونه ای از اسکنر تخت رومیزی
نمونه ای از اسکنر تخت رومیزی

اسكنر غلطكی

   اين نوع اسكنرها در مقايسه با اسكنرهای تخت از دقت هندسی كمتری برخوردار هستند،  اما بسته به اندازه غلطك، مي توانند صفحات بزرگ نقشه را رقومی كنند.
آنچه خصوصاً در مورد كار با اين نوع اسكنرها بايد در نظر گرفته شود، اطمينان از دقت هندسي اين اسكنرها و تميز نگاه داشتن سطح رويي غلطك آن مي باشد. زيرا به مجرد جرم گرفتن اين سطح، نقشه روي آن ليز خورده و در نتيجه فايل خروجي دچار اعوجاج خواهد شد.

نمونه ای از یک اسکنر غلطکی مخصوص اسکن کردن نقشه ها
نمونه ای از یک اسکنر غلطکی مخصوص اسکن کردن نقشه ها

اسكنر استوانه ای

   در اين اسكنرها براي دستيابی به دقت بالا، هر قسمت چندين بار توسط حس‌گر، اسكن می شود و در نهايت ميانگينی از اسكن هاي متفاوت در نظر گرفته مي شود.
اين اسكنرها قادر به دستيابي به دقت هاي بالا در حد چند ميكرون هستند. از اين اسكنرها مي توان براي كارهای بسيار دقيق مانند رقومی سازي تصاوير هوايی استفاده كرد.

نمونه ای از یک اسکنر استوانه ای دقیق
نمونه ای از یک اسکنر استوانه ای دقیق

مشخصه‌های دسته بندی اسکنرها

قدرت تفکیک ( Resolution ) : بیانگر میزان جزئیاتی است که اسکن می‌شود. حداقل قدرت تفکیک برای اسکن نمودن نقشه حدود dpi 150 تا dpi 250 توصیه می‌شود. ولی برای عکس های هوایی غیر رقومی با توجه به مقیاس عکس و نقشه تبدیل شده، بین  dpi 850 تا  dpi 2800 می‌باشد.

ابعاد ( Size ) : در ابعاد استاندارد A4 و ابعاد بزرگتر در حد A0 وجود دارند.

Spot Size : اندازه ناحیه روی نقشه است که توسط کاشف ( Detector ) اسکنر دیده می‌شود و معمولاً اندازه‌هایی در حد 20 میکرون توصیه می‌شود

نوع اسکنر : تخت، غلطکی، استوانه ای

قابلیت رنگی : عبارت است از قابلیت اسکن تصاویر سیاه و سفید و یا رنگی

نکات پایانی در مورد اسکن کردن نقشه ها

1- مدرک مورد استفاده باید تا جای ممکن تمیز باشد ( فاقد خطوط و لکه‌های زائد باشد ) زیرا احتمال دارد که نوشته‌ها و خطوط زائد در اسکن با عوارض اشتباه گرفته شوند.

2- در صورت وجود عناصر ناخواسته‌، باید در حین ویرایش نسبت به حذف آنها اقدام گردد.

3- ممکن است نمادها به عنوان عوارض پیچیده (Complex) اسکن شوند که باید مورد ویرایش قرار گیرند.

این مطالب را نیز مطالعه کنید :
محصولات ویژه فروشگاه :
اشتراک در
اطلاع از
1 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فهرست