ماهواره WorldView ، ماهواره ای با قدرت تفکیک بسیار بالا و کاربردی

   یکی از راه‌های اخذ اطلاعات از سطح زمین، استفاده از تصاویر ماهواره‌ای است. بدین منظور سیستم‌های سنجش از دوری متنوعی وجود دارد که مشخصات آن‌ها توسط انواع وب‌سایت‌های مختلف اعم از ارائه‌دهندگان داده، اپراتورها و تولیدکنندگان ماهواره ارائه می‌شود.
کاربران نیز می‌بایست از محصولات مختلف و برنامه‌های کاربردی ماهواره ها آگاه باشند. به‌همین منظور مقاله زیر را که در مورد یکی از این ماهواره‌ها به نام ماهواره WorldView می‌باشد، برای شما آماده کرده‌ایم.

ماهواره‌های با قدرت تفکیک مکانی بالا

   یکی از انواع ماهواره‌ها، ماهواره‌های با قدرت تفکیک مکانی بالا هستند. قدرت تفکیک این ماهواره‌ها بسیار بالا و در حد متر و کمتر از آن بوده و اطلاعات فراوانی را با جزئیات بسیاری در اختیار متخصصین و کاربران قرار می‌دهند.
در بیشتر مواقع از باند پانکروماتیک این ماهواره‌ها استفاده شده و دلیل آن قدرت تفکیک مکانی بالاتر این باند در مقایسه با باندهای چند طیفی است. بااین‌وجود باندهای چند طیفی نیز کاربردهای فراوانی داشته و در شناخت عوارض بسیار مفید هستند.
به‌منظور استفاده بهتر از اطلاعات این ماهواره‌ها، با تلفیق اطلاعات باند پانکروماتیک و باندهای چندطیفی، قدرت تفکیک مکانی باندهای چندطیفی بهبود یافته و می‌توان از آن‌ها اطلاعات بیشتری را استخراج نمود.

این داده‌ها در کاربردهای بسیاری ازجمله مطالعات شهری، کشاورزی دقیق، نقشه‌برداری دقیق و نیز تولید مدل رقومی زمین به کار گرفته می‌شوند. از سال 1999 تاکنون ماهواره‌های متنوعی بدین منظور توسط کشورهای پیشرفته پرتاب شده و از معروف‌ترین آن‌ها می‌توان به Ikonos، QuickBird، GeoEye و WorldView اشاره نمود.

ماهواره WorldView

   یکی از مهم‌ترین و معروف‌ترین ماهواره‌های با قدرت تفکیک مکانی بالا، ماهواره WorldView است. تاکنون چهار نسل از این ماهواره پرتاب شده و با توجه به امکانات ارائه‌شده توسط این ماهواره، می‌توان ارزش بالایی را در این تجارت برای آن در نظر گرفت.

نسل اول : WorldView 1

اولین نسل از این سنجنده با نام WorldView 1 در 18 سپتامبر 2007 مأموریت خود را آغاز کرد و در اکتبر همان سال توانست اولین تصویر خود را به زمین مخابره کند. این سنجنده یک ماهواره تجاری ماهواره‌ای متعلق به DigitalGlobe است. در حقیقت، اولین تصاویر در اکتبر 2007 ، یعنی پس از گذشت شش سال از راه‌اندازی QuickBird، ماهواره قبلی DigitalGlobe ارسال نمود.

این ماهواره از طریق توافق با آژانس ملی جغرافیایی (NGA) تأمین مالی شده بود. برخی از تصاویری که توسط این ماهواره برای NGA گرفته شده است، در دسترس عموم کارشناسان قرار نگرفت. بااین‌حال، WorldView 1 ظرفیت ماهواره QuickBird را افزایش داد تا به تقاضای رو به رشد تجاری برای تصاوير جغرافیایی چند طیفی برسد.

نمایی از نسل اول ماهواره WorldView
نمایی از نسل اول ماهواره WorldView

این ماهواره در ارتفاع 496 کیلومتری از سطح زمین قرار داده شده و تصاویر آن مساحتی بالغ بر 750000 کیلومترمربع از سطح زمین را پوشش می‌دهد. قدرت تفکیک رادیومتریکی این ماهواره 11 بیت و قدرت تفکیک مکانی آن تقریباً نیم متر است.

نمونه تصویر اخذ‌شده توسط سنجنده WorldView 1 بر فراز برج آزادی
نمونه تصویر اخذ‌شده توسط سنجنده WorldView 1 بر فراز برج آزادی

نسل دوم : WorldView 2

   نسل دوم این ماهواره که با نام WorldView 2 شناخته می‌شود، در اکتبر 2009 به‌عنوان اولین ماهواره تجاری دارای 8 باند طیفی و رزولوشن بالا در ارتفاع 617 کیلومتری سطح زمین شروع بکار کرد.
این ماهواره در 770 کیلومتری سطح زمین واقع شده و رزولوشن باند پانکروماتیک و چندطیفی (قرمز، سبز، آبی، مادون‌قرمز 1، ساحلی، زرد، لبه قرمز و مادون‌قرمز 2) آن به ترتیب 46 سانتیمتر و 1.85 متر است. میانگین دوره بازبینی آن 1.1 روز بوده و توانایی کسب بیش از یک میلیون کیلومترمربع در 8 باند تصویری در روز را دارد.
داده‌های این سنجنده دارای مد پانکروماتیک با GSD  برابر با 0.46 (در حالت نادیر) و 0.52 (در حالت خارج از نادیر) و 8 باند چند طیفی با GSD برابر با 1.84 متر (در حالت نادیر) و 2.4 متر (در حال خارج از نادیر) است.

دومین نسل از ماهواره WorldView و باندهای طیفی آن
دومین نسل از ماهواره WorldView و باندهای طیفی آن
نمونه تصویر اخذ‌شده توسط سنجنده WorldView 2 بر فراز پادگان بیدگنه ایران
نمونه تصویر اخذ‌شده توسط سنجنده WorldView 2 بر فراز پادگان بیدگنه ایران

نسل سوم : WorldView 3

   نسل سوم این ماهواره که با نام WorldView 3 شناخته می‌شود، توسط سازمان ملی اقیانوسی و جوی  آمریکا به‌منظور جمع‌آوری داده‌ها به‌گونه‌ای طراحی شده که علاوه بر باندهای پانکروماتیک و چندطیفی، دارای 8 باند SWIR  و 12 باند CAVIS نیز می‌باشد. GSD در حالت نادیر حد تفکیک داده‌های این ماهواره برای باند پانکروماتیک 0.31 متر، باند چندطیفی 1.24، باند SWIR حدود 3.70 متر و باند CAVIS 30 متر است.
میانگین دوره بازبینی مجدد این سنجنده کمتر از یک روز بوده و قادر به برداشت مساحتی بالغ بر 680000 کیلومترمربع در هر روز است. ماهواره WorldView 3 شباهت بسیار زیادی به WorldView 2 داشته و براساس ویژگی‌های عملکردی آن طراحی شده ‌است. بااین‌وجود، سنسور ماهواره WorldView 3 از پیشرفت‌های قابل‌توجهی از قبیل صرفه‌جویی در هزینه، کاهش خطر و تحویل سریع‌تر به مشتریان خود برخوردار است.

نمونه تصویر اخذ‌شده توسط سنجند WorldView 3 بر فراز مادرید اسپانیا
نمونه تصویر اخذ‌شده توسط سنجند WorldView 3 بر فراز مادرید اسپانیا

آغاز به کار WorldView 4

   ماهواره WorldView 4 در روز جمعه 11 نوامبر 2016 در ساعت 10:30 صبح یکشنبه از پایگاه نیروی هوایی واندنبرگ کالیفرنیا به‌طور موفقیت‌آمیزی پرتاب شد. این سنجنده توانایی تشخیص اشیاء روی سطح زمین را به اندازه 31 سانتیمتر در باند پانکروماتیک و 1.24 متری در باندهای چندطیفی را دارد.

این سنجنده قدرت تفکیکی مشابه نسل پیشین خود داشته، اما قدرت تفکیک زمانی این ماهواره بسیار بهبود یافته و قادر به جمع‌آوری اطلاعات از یک منطقه، با دوره بازبینی کوتاه‌تر می‌باشد. همینطور، قدرت تفکیک مکانی کم‌نظیر آن به مشتریان امکان نقشه‌برداری دقیق دو‌بعدی و سه‌بعدی، تشخیص تغییرات و تجزیه‌وتحلیل تصویر را ارائه می‌دهد.
دوره بازبینی این سنجنده بسته به زاویه دید مدنظر، 4.5 روز و حتی کمتر است. قدرت تفکیک رادیومتریکی این سنجنده 11 بیت و عرض نواری آن 13.1 کیلومتر است.

سنجنده WorldView 4
سنجنده WorldView 4
نمونه تصویر اخذ‌شده توسط سنجند WorldView 4 بر فراز سیدنی استرالیا
نمونه تصویر اخذ‌شده توسط سنجند WorldView 4 بر فراز سیدنی استرالیا

 

این مطالب را نیز مطالعه کنید :
محصولات ویژه فروشگاه :
اشتراک در
اطلاع از
3 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فهرست